Allmänt om fotografering

Fotograferar ni bara bröllop?

Inte alls! Vi fotograferar allt möjligt inom porträttfoto som barnfoto, babyfoto, nyföddfoto, gravidfoto, parfoto, familjefoto samt boudoirfoto. Och lite till 🙂

Har ni en fotostudio/fotoateljé?

Både ja och nej. Vi fotograferar helst ”on-location”, dvs på plats, vilket oftast är ute när vädret tillåter och om så inte är fallet inomhus tex hemma hos er om det behövs (oftast inte).
Men vi har tillgång till en professionell fotostudio och fotoateljé där vi kan boka in oss och fotografera nyfödda, bebisar, barn och vuxna samt familjer, men även husdjur.

Hur går en fotografering till?

Det är olika beroende på vad det är för typ av fotografering ni vill göra och vad vi kommit överens om. Generellt kan man säga att vi går runt i vackra miljöer och stannar till då och då för att ta bilder. Vi pratar med er, hittar på tokigheter och ber er göra sådant som får er att slappna av och se naturliga ut framför kameran. Vi arbetar framförallt med befintligt ljus och fotar helst utomhus. För inomhusbilder kan vi vara hemma hos er om ni så önskar, vi har även (med viss planering) tillgång till andra fotovänliga platser inomhus.

Hur påverkar vädret fotograferingen?

Regn är vackert och behöver inte vara en nackdel. Men om ljuset inte är på vår sida, eller vid mycket dåligt väder försöker vi hitta en annan dag (gäller ej vid bröllopsfotografering) eller om ni önskar, en plats inomhus.

Vad ska man ha på sig?

Ta på er sådant som ni tycker om och känner er bekväma i, men undvik helst starka färger, mönster och tryck. Är ni flera som ska var med på bild är det bäst om färgerna harmoniserar med varandra.

Redigerar ni alla bilder?

Ja, alla bilder som levereras får en lättare redigering där vitbalans, ljus, kontrast, skärpa och färgmättnad justeras. Ibland beskär vi bilderna om vi tycker att det förbättrar kompositionen, stärker uttrycket och förhöjer kvalitén.

OBS! Detta är inte att förväxlas med retuschering som är en helt annan typ av redigering, se nedan!

Retuscherar ni bilderna?

Ja, om det finns önskemål från er att ta bort tex en sårskorpa på benet eller en finne i ansiktet etc på några av era bilder, då gör vi det utan extra kostnad. Däremot om ni vill släta ut rynkor, byta hårfärg, få en avancerad skönhetsretusch (sk beauty retouch) eller om det är väldigt många bilder som ska retuschas, då kostar det lite extra. Retusch är en tilläggstjänst, för prisförslag kontakta oss.

Levererar ni bilderna både i färg och svartvitt?

Ja, till viss del. I huvudsak så är alla bilderna ni får i färg men de bilder vi tycker gör sig mycket bättre i en gråskala får ni i svartvitt.

När och hur får vi bilderna?

Inom en till två veckor efter porträttfotograferingen lägger vi upp era oredigerade bilder i ett webbgalleri, där ni kan välja ut de bilder ni vill ha (hur många beror på vad ni betalt för). När ni har gjort ert urval och meddelat oss vilka bilder ni önskar, redigerar vi dem och därefter levereras bilderna via nedladdningslänk/molntjänst eller mail. Detta är det snabbaste sättet att få bilderna, alternativt kan ni välja att få dem skickade till er på en CD/DVD eller ett USB-minne, detta är tilläggstjänster och för priser, kontakta oss (fraktkostnad tillkommer).

OBS! Särskilda villkor gäller för Bröllopsfotograferingar, se under sektionen ”Specifikt om bröllopsfotografering”.

Hur får vi använda bilderna som vi får efter fotograferingen?

Ni har fri användningsrätt för privat bruk och får alltså framkalla och använda bilderna fritt tex på internet så länge ni i anslutning till varje bild skriver Foto: LOVEANDCANDY.SE (se nedan vad som gäller för publicering på Facebook och Instagram). Bilderna får ej användas för redaktionella eller kommersiella ändamål.
OBS! I en del tryckt media, tex dagstidningar, tillåts inte en webbadress när man anger fotograf, då ska ni istället uppge: LOVE & CANDY PHOTOGRAPHY

Får vi lägga ut bilderna på Facebook och Instagram?

Bilderna får inte beskäras eller redigeras på något sätt (till exempel genom ett filter, det gäller alla bilder även omslagsbild och profilbild). Se bara till att publicera HELA bilden. Tagga gärna bilderna enligt nedan:

Facebook: @Love&CandyPhotography

Instagram: #loveandcandyphotography

Läs våra fullständiga Allmänna villkor här och om © Upphovsrätt här.

Kan vi göra förstoringar själva eller måste vi beställa dem via er?

Ni kan göra egna förstoringar och canvastavlor etc av de högupplösta bilderna som ingår. Men självklart hjälper vi till med detta om ni vill, då lägger vi ju så klart en extra hand på bildfilerna och ser till att ni får den bästa kvalitén som är möjlig, se mer utförligt svar under nästa fråga!

Varför ska vi beställa förstoringar, canvas eller fotoböcker från er då vi får/köper bilderna digitalt och kan beställa själva?

Ni kan naturligtvis beställa förstoringar och andra fotoprodukter själva från valfri leverantör. Det mervärde ni får från oss är att vi manuellt anpassar bilderna för utskrift i önskad storlek, kontrollerar att bilden lämpar sig för ändamålet/materialet samt arbetar med en färgkalibrerad utrustning. Vi jobbar med professionella fotolabb som inte korrigerar bilderna automatiskt utan låter oss ha full kontroll. På så sätt blir resultatet oftast mycket bättre i fråga om färger, kontrast och skärpa än om ni skickar till ett billigt labb som justerar allt automatiskt (och ibland inte alls!).

Hur vet vi att vi blir nöjda med fotoalbumet eller fotoboken ni gör åt oss?

Ni får se album- eller fotobokdesignen via internet innan den trycks, så att ni i lugn och ro kan gå igenom designen av ert fotoalbum eller er fotobok. Ni kan även begära ändringar i designen upp till två gånger (utan kostnad) innan den trycks – vilket inte sker förrän ni har lämnat ert slutgiltiga godkännande.

Kan vi beställa bilder och fotoprodukter senare?

Självklart kan ni det, vi sparar alla bilder i minst ett år, vanligtvis längre (även om ansvaret för bilderna övergår till er så snart vi levererat dem).

Vad är det som kostar/vad är det vi betalar för?

Första tanken är ofta att en fotografering är dyr, om man bara tittar på timpriset för fotograferingstiden. Men tiden man fotograferar är egentligen det lilla i sammanhanget. Inför fotograferingen handlar det om rådgivning, möten och förberedelser och efteråt om framför allt om backup, sortering, urval och inte minst redigeringen av varje enskild bild. En annan del går till att underhålla och investera i professionell utrustning och betala för fortbildning, programlicenser, försäkringar, materialkostnader, skatter samt avgifter.

När betalar vi?

För att tidsbokningen ska bli slutgiltig, ska bokningsavgiften betalas in omgående och senast i samband med fotograferingen ska resterande belopp vara oss tillhanda. Vid eventuella tillval eller efterbeställningar sker betalningen vid beställningstillfället.

OBS! Särskilda villkor gäller för Bröllopsfotograferingar, se under sektionen ”Specifikt om bröllopsfotografering”.

Vad händer om er kamera går sönder?

Vi använder oss enbart av professionell fotoutrustning från Nikon och den tål riktigt tuffa tag men om olyckan skulle vara framme så är det ingen fara, vi jobbar alltid med två eller tre kamerahus och flera olika objektiv så det finns alltid reservutrustning.

Vad händer om ni blir sjuka?

Risken att vi båda skulle bli sjuka samtidigt och ni skulle stå helt utan fotograf är ju minimal och hittills har ingen av oss sjukskrivit oss från en bokad fotografering. Men om det ändå skulle hända så bokar vi in ett nytt datum, gäller det bröllop så ordnar vi en ersättare, vi har tillgång till ett stort nätverk av yrkesverksamma fotografer.

Vad händer vid avbokning?

Vid avbokning senare än 24 timmar före fotografering återbetalas inte bokningsavgiften (med undantag för sjukdom/sjukhusvistelse som måste styrkas med läkarintyg).

OBS! Särskilda villkor gäller för Bröllopsfotograferingar, se under sektionen ”Specifikt om bröllopsfotografering”.

Har vi någon allmän ånger- eller returrätt? Öppet köp?

När det gäller specialbeställda fotoprodukter eller tjänster, det vill säga varor som tillverkats eller tjänster som producerats speciellt för dig: NEJ. Den i övrigt lagstadgade ånger-/returrätten gäller EJ för specialbeställda varor och tjänster och vi tillämpar inte öppet köp.

Min beställda fotoprodukt gick sönder i frakten. Vad gör jag nu?

I vissa fall kan det vara så enkelt att vi skickar en utbytesdel (det fungerar dock bara med vissa produkter inte alla). Vi vill dock se en bild på den trasiga delen innan vi skickar en ny.

Om det inte är möjligt att skicka en utbytesdel kan ni returnera produkten så länge ni uppfyller ett mycket viktigt krav: För att vi ska kunna ta tillbaka en produkt med fraktskada så MÅSTE den ha kontrollerats för eventuella skador direkt på uthämtningsstället i samband med att du hämtar ut den. Ni måste med andra ord packa upp den direkt på stället, och om den är skadad måste ni be uthämtningsställets personal intyga att så är fallet. En fraktskada som upptäcks efter att produkten lämnat utlämningsstället kan tyvärr INTE ersättas.

Specifikt om bröllopsfotografering

Fotograferar ni bröllop endast i Västerås?

Visst är det så att de flesta bröllop vi fotograferar sker i Västerås, Västmanland, med omnejd. Men självklart fotograferar vi bröllop på andra ställen också, både i Sverige och utomlands.

Varför ska vi anlita en professionell bröllopsfotograf?

En orutinerad bröllopsfotograf kan känna sig stressad och saknar erfarenheten som behövs för att utföra fotograferingen på bästa sätt. Risken att ni inte blir nöjda med slutresultatet är stor. Tänk på att bröllopsbilderna bevarar minnet från en av de viktigaste dagarna i era liv. Att anlita en professionell bröllopsfotograf är en smart investering!

Hur länge har ni fotograferat bröllop?

Våra första bröllop fotograferade vi 2009 och vi har fotograferat bröllop kontinuerligt sedan dess.

Hur vet vi att ni är rätt bröllopsfotograf för oss?

Först och främst ska ni tycka om vår bildstil, så titta igenom vår portfolio med bröllopsbilder först, sedan om ni fortfarande känner er osäkra träffar vi er gärna för ett förutsättningslöst bröllopsmöte utan kostnad. Efter mötet blir det lättare för er att bestämma om vi är rätt bröllopsfotograf för er.

Vad kostar en bröllopsfotografering?

Priset för en bröllopsfotografering beror på hur lång tid ni vill att vi ska vara med på er bröllopsdag och vilka eventuella tillval som ni gör. Våra priser startar från 6900 kr för en porträttfotografering och 21900 kr och uppåt för en heldag, se sidan Priser så får ni en uppfattning om vad det kostar att anlita oss.

Vi vill göra en preliminärbokning, går det?

Tyvärr inte, bokningen blir gällande när bokningsavgiften betald. Genom åren har vi provat olika varianter men kommit fram till att detta är bäst för alla inblandade parter.

När och hur bokar vi?

Bokningen bör ske så snart som möjligt, detta pga att lördagar under högsäsongen maj – augusti ofta bokas flera månader i förväg (ofta ett år innan). Övrig tid på året varierar det rätt mycket gällande bokningar. Ni reserverar ert datum genom att betala en bokningsavgift motsvarande 20% av bröllopspaketpriset, denna avgift betalas ej tillbaka vid avbokning (oavsett anledning).

Vill ni träffas först gör vi det över en kopp kaffe/te och pratar om ert bröllop och tittar lite på vad vi kan erbjuda er. När ni bestämt er och vet att ni vill boka oss hör ni av er och säkerställer att vi (fortfarande) är tillgängliga på er bröllopsdag, sedan betalar ni bokningsavgiften för att reservera ert datum (resterande summa betalas senast två veckor innan bröllopet).

Därefter bekräftar vi er bokning och så bestämmer vi ett datum för planeringsmötet då vi går igenom er dag mer i detalj, era önskemål och förväntningar samt får mer tid att lära känna varandra. Om det ingår en provfotografering eller om ni valt till det så sker provfotograferingen i samband med mötet. Senast vid planeringsmötet skriver vi också ett fotoavtal gällande användarrättigheter, avbokning och betalning, samt publicering av bilder på internet för båda parter etc.

När betalar vi?

Vid bokning av en bröllopsfotografering betalar ni en bokningsavgift, vilket garanterar att datumet är ert. Denna summa återbetalas ej vid avbokning. Resten av kostnaden betalas senast 14 dagar innan bröllopet.

Hinner ni med att fotografera allt under vår bröllopsdag?

Det beror på hur mycket fotograferingstid vi har till förfogande, vi brukar rekommendera minst sex timmars fotografering (bröllopspaket vi kallar ”Half ’n’ Half”), för att vara säker på att allt det viktigaste från er stora dag kommer med. Men det är helt upp till er vad och hur mycket ni vill ha dokumenterat!

När bör man fotografera bröllopsporträtten, före eller efter vigseln?

Vi får ofta frågan när det är bäst att ta porträttbilderna, före eller efter vigselceremonin. Svaret beror på omständigheterna och båda har sina för och nackdelar. Vid planeringsmötet går vi igenom allt detta innan vi tillsammans bestämmer vad som funkar bäst för just er bröllopsfotografering.

Vad gör vi om det regnar när vi ska fotograferas?

Vid lättare duggregn så kan vi ändå genomföra fotograferingen utomhus, då handlar det mest om att ”skydda” era kläder och frisyrer (tex med bröllopsparaplyer som vi har). Vid kraftigare regn måste vi ha tak över huvudet och en lösning kan vara att fotografera inne i festlokalen och/eller kyrkan. Men en sådan plan B kommer vi överens om vid planeringsmötet/konsultationen så alla vet på förhand vad som gäller.

Vi känner oss obekväma med att fotograferas och undrar hur det ska gå?

Ni är inte ensamma om att känna så och det är inget att oroa sig för! Vi hinner ju lära känna varandra lite innan fotograferingen och när vi fotograferat en liten stund lovar vi att ni slappnar av framför kameran. Inför längre bröllopsfotograferingar på 5 timmar eller mer erbjuder vi en provfotografering (ibland kallad pre shoot) i samband med planeringsmötet just för att prova på hur det är att bli fotograferad av oss.

De bästa bilderna, ca 10 st, får ni sedan innan bröllopet eller som senast vid leverans av era övriga bröllopsbilder efter bröllopet (beror på hur nära inpå bröllopsdagen vi har provfotograferingen).

När får vi våra bröllopsbilder?

Vi levererar bilderna 4-6 veckor efter fotograferingen men under högsäsongen maj t.o.m september kan leveranstiden vara något längre (upp till 10 veckor), detta gäller även beställda bröllopsalbum och fotoböcker. Leveranstiden kan tyckas vara i längsta laget men tänk då på att vi är mycket noga med efterarbetet och justerar alla bilderna enskilt för att kunna leverera allt i toppkvalitet – vi lägger hellre lite extra tid på det än att ge er något massjusterat och framstressat…

Skicka in din egen fråga!

Skicka frågarensa